Batony amarantusowe
Za tydzień Majówka! Wycieczki rowerowe, pikniki na łonie natury, grille na tarasach i w ogrodach ... Idealny okazja na małe i większe przyjemności, również kulinarne. Na początek proponujemy dodające energii batony amarantusowe z miodem z orzechami włoskimi z Weranda Deli & Gifts, który idealnie pasuje do domowych batonów musli i ... boczku, ale o tym niedługo.
Amarantus jest bogaty w bardzo wartościowe białko (15 - 18%), wapń (zawiera więcej wapnia, magnezu i krzemu niż mleko), lizynę i inne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalen, błonnik, witaminę C, nie zawiera glutenu.
Ok. 12 batoników
70 g amarantusa ekspandowanego
50 g sezamu
90 g posiekanych orzechów laskowych
100 g pokrojonych suszonych moreli
110 g wielokwiatowego miodu z Weranda Deli & Gifts
80 g płatków orkiszowych
80 g mąki orkiszowej
80 g masła
1 białko
Szczypta soli morskiej
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. W dużej misce mieszamy amarantus, sezam, orzechy, morele, płatki, mąkę, sól, białko i masło z miodem.
Na blaszkę o wymiarach ok. 25x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia* przekładamy zawartość miski, dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni blachy i ubijamy/dociskamy łyżką.
Pieczemy ok. 25 min. w 165°.
Po upieczeniu studzimy i wkładamy blaszkę do lodówki na ok. 2 godz. Po wyjęciu z lodówki kroimy w dowolne kawałki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* Lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz