Włoskie pęczotto







Inspiracją dla tego dania był lunch, który Rodzice jedli w przyjemnej, alpejskiej, włoskiej restauracji z syryjskim kucharzem na czele. Doskonałe połączenie smaków i aromatów skłoniło Mamę do próby odtworzenia przepisu przy najbliższym spotkaniu z nami - wyszło doskonale!
Dokładnie spisaliśmy przepis i dodaliśmy do naszego zbioru dań idealnych. Otrzymaliśmy również zgodę na podzielenie się nim z Wami:) Zapraszamy

6 porcji

250 g kaszy pęczak
2 opakowania mrożonego, szpinaku rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 szklanka białego, wytrawnego wina
4 łyżki masła
1 l bulionu
200 g krewetek małych
Kilka dużych krewetek
70 g boczku
Parmezan
Sól i pieprz


Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w bulionie.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Na rozgrzane masło wrzucamy wyciśnięty czosnek (2 ząbki), następnie posiekaną cebule - podsmażamy 2 - 3 min., co jakiś czas mieszając. Dodajemy szpinak, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz 1/2 szkl. wina i dusimy do czasu, aż szpinak będzie miękki. Pod koniec smakujemy i ew. dodajemy jeszcze trochę soli.
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
Małe krewetki podsmażamy chwilę na maśle z dodatkiem odrobiny wina i dodajemy do szpinaku. Ugotowaną kaszę odcedzamy i również dodajemy do szpinaku. Mieszamy
Duże krewetki podsmażamy na maśle z dodatkiem 1 wyciśniętego czosnku, po chwili dodajemy resztę wina i dusimy ok. 2 min.
Na talerz wykładamy porcję kaszy ze szpinakiem i małymi krewetkami,  na wierzchu układamy po 2 duże krewetki, trochę boczku i piórka parmezanu.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty