Pudding z tapioki z musem jabłkowo-kardamonowym


Na początek tapiokowa klasyka – pudding. Bardzo prosty w przygotowaniu, lekkostrawny, bezglutenowy. Tapioka (szczególnie cenna dla alergików i bezglutenowców) ma właściwości zagęszczające, więc z powodzeniem można stosować ją jako zamiennik mąki do sosów, zup, deserów, chleba ... , dodatkowo jest bez smaku, co jeszcze bardziej poszerza spektrum możliwości jej zastosowania.

5 porcji

100 g kuleczek tapioki (drobnych
600 ml mleka 3,2%
80 g cukru
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli

4 średnie słodkie i twarde jabłka
5 ziaren kardamonu
sok z połowy cytryny

Mleko wlewamy do średniego garnka, dodajemy do niego tapiokę i moczymy ją w zimnym mleku ok. 30 min.
Żółtko mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do tapioki i mleka. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 - 25 min, aż tapioka delikatnie zmięknie. Podczas gotowania regularnie mieszamy pudding, żeby się nie przypalił.

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Nasiona kardamonu rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy je do zblendowanych jabłek.

Gotowy pudding umieszczamy w miseczkach. Po tym, jak ostygnie pokrywamy go warstwą musu.

Komentarze

Popularne posty