Pudding z tapioki z musem jabłkowo-kardamonowym
Na początek tapiokowa klasyka – pudding. Bardzo prosty w przygotowaniu, lekkostrawny, bezglutenowy. Tapioka (szczególnie cenna dla alergików i bezglutenowców) ma właściwości zagęszczające, więc z powodzeniem można stosować ją jako zamiennik mąki do sosów, zup, deserów, chleba ... , dodatkowo jest bez smaku, co jeszcze bardziej poszerza spektrum możliwości jej zastosowania.
5 porcji
100 g kuleczek tapioki (drobnych
600 ml mleka 3,2%
80 g cukru
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
4 średnie słodkie i twarde jabłka
5 ziaren kardamonu
sok z połowy cytryny
Mleko wlewamy do średniego garnka, dodajemy do niego tapiokę i moczymy ją w zimnym mleku ok. 30 min.
Żółtko mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do tapioki i mleka. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 - 25 min, aż tapioka delikatnie zmięknie. Podczas gotowania regularnie mieszamy pudding, żeby się nie przypalił.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Nasiona kardamonu rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy je do zblendowanych jabłek.
Gotowy pudding umieszczamy w miseczkach. Po tym, jak ostygnie pokrywamy go warstwą musu.
Komentarze
Prześlij komentarz