Krem z ziemniaków z bitą śmietaną, grzybkami i chrupiącym boczkiem



Inspiracją dla tej zupy był krem ziemniaczany, który jedliśmy w poznańskiej Cucinie (zdecydowanie polecamy to miejsce, przepyszne jedzenie i bardzo przyjemna atmosfera). Zamówiliśmy krem z ziemniaków, który podano właśnie z boczkiem i grzybkami. Zupa była tak pyszna, że już w drodze do domu wymyślaliśmy swoją wersję. Spisaliśmy nasze pomysły i po tygodniu pierwszy raz testowaliśmy nasz przepis. Od tego czasu przygotowywaliśmy ją już kilka razy, dla różnych gości - nie zmienialiśmy niczego w wymyślonym na początku przepisie, który okazał się doskonały (ocena na podstawie reakcji "konsumentów":)

4 porcje

750 g ziemniaków
3 duże łyżki masła
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 ml białego wytrawnego wina
1 i 1/2 l bulionu warzywnego*
Kilka suszonych podgrzybków
6 plastrów boczku
100 ml śmietany kremówki 30%

Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy wyciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, tymianek i podsmażamy całość chwilę (ok. 30 sek.). Dodajemy cebulę, podsmażamy ok. 3 min., zalewamy ją winem i dusimy ok. 10 min. na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z bulionem wrzucamy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Lekko studzimy zupę i blendujemy ją. 

W garnku z odrobiną wody zagotowujemy pokrojone na mniejsze kawałki podgrzybki. Kiedy woda zacznie wrzeć, czekamy minutkę, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie wodę, w której gotowały się grzyby wlewamy do zblendowanej już zupy, którą następnie ponownie podgrzewamy. Grzyby natomiast podsmażamy chwilę na maśle i dodajemy do garnka z zupą. 

Piekarnik rozgrzewamy do 190°. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a nim układamy przekrojone na pół plastry boczku. Boczek podpiekamy ok. 10 min., aż będzie chrupiący.  

Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno.

Do miseczek wlewamy zupę, starając się, żeby w każdej porcji znalazły się grzyby, dodajemy po kilka plastrów boczku do każdej porcji i po łyżce ubitej śmietany. 

* Bulion
2 suszone podgrzybki
1/2 selera
2 duże pietruszki
2 duże marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 mały por
Pęczek natki pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 ziarna pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
Sól
Woda

Bulion
Warzywa dokładnie myjemy, odcinamy im końcówki, większe kroimy na pół (tak, żeby zmieściły się do garnka), wrzucamy je do garnka razem z przyprawami i zalewamy wodą (ok. 1,5 l). Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, zmniejszamy nieco ogień i gotujemy przez ok. 45 - 60 min. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli (wg uznania) i przecedzamy dokładnie bulion. 


Komentarze

Popularne posty