I LOVE YOU – serca z pastą z bakłażana z granatem










Pyszna i urocza walentynkowa niespodzianka - bułeczki-serca z pastą z bakłażana z granatem. Pełen cennych wartości odżywczych i właściwości zbawiennych dla organizmu granat* idealnie komponuje się z ponętnym afrodyzjakiem bakłażanem**, który swoją drogą również wspomaga nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Aromat granatu idealnie podkreśla i potęguje syrop z granatu, jogurt grecki nadaje całości przyjemnego kremowego wykończenia, a sezam wzmacnia bliskowschodnią, orientalną nutę pasty - połączenie idealne.

* Granat: bogactwo wit. A, C, E, z grupy B, wapnia, potasu, żelaza, selenu, błonnika ... również kwasu elagonowego i resweratrolu - regenerujących wątrobę. Dobrze wpływa na funkcjonowanie pęcherza moczowego i jelit, wzmacnia dziąsła, neutralizuje stres (zawiera przeciwutleniacze), reguluje metabolizm i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i cukru we krwi.

** Bakłażan: niskokaloryczny, niweluje szkodliwy wpływ tłustych potraw na poziom cholesterolu w organizmie, zawiera antyoksydanty i posiada właściwości odtruwające.

Pasta
1 bakłażan
2 łyżki syropu z granatu (my użyliśmy syropu z Weranda Deli & Gifts)
3 łyżki nasion granatu
2 łyżki uprażonego i zmielonego sezamu
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
Sól

Serca
25 g świeżych drożdży 
30 ml ciepłej wody
1/2 łyżki cukru 
300 g mąki
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła
125 ml śmietany 18%
1 jajko

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru (możemy rozdrobnić drożdże w wodzie za pomocą palców) i odstawiamy na ok. 20 min.
W misce mieszamy mąkę, z solą. W innej misce mieszamy śmietanę, jajko i masło. Do miski z mąką dodajemy, mieszankę śmietany, jajka i masła oraz rozpuszczone drożdże. Całość ugniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Kule ciasta przekładamy do miski, smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm., wycinamy serca, które układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Mniejszą foremką w kształcie serca robimy wcięcie w każdym dużym sercu, wbijając mniejszą foremkę do ok. 2/3 głębokości dużego serca.
Blaszki z sercami przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy przez ok. 10 - 15 min. (do zarumienienia) w 200°.

Bakłażana kroimy w plastry, które następnie posypujemy solą i pozostawiamy na 1/2 godz. (w ten sposób pozbawimy bakłażana goryczy). Po tym czasie wycieramy plastry bakłażana do sucha papierowym ręcznikiem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej plastry bakłażana. Grillujemy je z każdej strony kilka chwil, do czasu, aż zmiękną. Odstawiamy z ognia i czekamy chwilę, aż lekko przestygną.
Plastry bakłażana pozbawiamy skórki, przekładamy do miseczki i dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, jogurt, rozgniecione w moździerzu ziarna kminu, zmielony sezam, sok z cytryny, oliwę, syrop z granatu, 1/3 nasion granatu - całość blendujemy. Do pasty dodajemy resztę nasion granatu, mieszamy.

Bazą przepisu na bułeczki był ten, znaleziony przypadkowo tutaj:)


Komentarze

  1. Walentynkowe serduszka to świetny pomysł. Wam i Waszym znajomym życzymy szczęścia..."Szczęściem, jest umieć patrzeć wokół siebie i widzieć, gdzie są przyjaciele, bo w ich słowach można usłyszeć wiadomość od aniołów" ("Zahir" Paulo Coelho)
    mama Ewa i tata Janusz

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty