Krem z pieczonej papryki
Zapraszamy na cd. kremowych zup:) Nasz krem z pieczonej papryki smakuje najlepiej, kiedy jest delikatnie przestudzony, ciepły, ale nie za gorący. Kiedy jest bardzo gorący mamy wrażenie, że jest dość ostry, co dominuje nad innymi aromatami. Dlatego też, warto odczekać chwilę i podawać krem lekko ostudzony.
3 duże pomidory
1 mała cebula
4 małe ząbki czosnku lub 3 duże
4 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
Bardzo mała szczypta chilli (opcjonalnie)
750 ml bulionu warzywnego
Papryki drążymy, kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (skórką do góry). Pomidory również kroimy i układamy na blaszce z paprykami. Warzywa pieczemy w 200° do momentu, aż skórka papryki będzie po części czarna. Warzywa studzimy, pozbawiamy skórki i kroimy na małe kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę słodką i ew. również ostrą. Mieszamy. Następnie dodajemy upieczone i pokrojone papryki i pomidory. Mieszamy i podsmażamy chwilkę. Dolewamy bulion, dodajemy cukier, zagotowujemy całość, odstawiamy z ognia i blendujemy.
Zupę najlepiej podawać, gdy jest ciepła, ale nie za gorąca. Zbyt gorący krem paprykowy wydaje się być zbyt ostry i mniej aromatyczny. Dlatego też, warto odczekać chwilę i podawać krem lekko ostudzony.
Komentarze
Prześlij komentarz