Tortilla z guacamole i cynamonową wieprzowiną
Danie, które przygotowaliśmy dla Was tym razem jest doskonałe na każdą porę roku, jednak najbardziej smakuje latem, zwłaszcza w upalne dni (robiąc je teraz, może uda Wam się stworzyć na chwilę letni klimat w domu:). Kombinacja smaków, sposób jedzenia oraz kolorystyka (zaleca się nie używać sztućców - wygodniej :) nadaje potrawie niesamowity klimat. Tortillę koniecznie przygotujcie sami, wg niezawodnego przepisu podanego poniżej, który pochodzi z kwestii smaku. Gorąco polecamy i zapraszamy do wypróbowania cynamonu i awokado w niezwykłej postaci.
Cynamonowa wieprzowina
500 g łopatki wieprzowej
4 czubate łyżki smalcu
2 laski cynamonu
1 limonka
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka soli
Ok. 200 ml wody
Wieprzowinę kroimy w 5 cm kostki, łączymy z sokiem z limonki i solą. Przykrywamy i odstawiamy na 1 h. W garnku wytapiamy smalec, dodajemy cynamon, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie mięso i wodę (mięso powinno być w całości pokryte smalcem i wodą, w razie potrzeby zwiększyć ilość wody). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 2 h.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i podsmażamy je na rozgrzanej patelni, chwilę, aż zbrązowieje.
Tortilla
250 ml mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki smalcu
Ok. 1/2 szklanki gorącej wody
Mąkę wymieszać z solą. Smalec rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać do mąki, wymieszać drewnianą łyżką, uformować kulę i wyrabiać przez kilka minut. Przykryć i odstawić na 1 godz.
Guacamole
1 dojrzałe avocado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz
Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Avocado, sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty czosnek blendujemy. Na końcu doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Tortillę smarujemy guacamole, na połowie posmarowanego placka układamy mięso, przykrywamy je drugą połową tortilli.
Smacznego:)



Komentarze
Prześlij komentarz