Krem z cukinii

 
 
Kolejny krem, który doda Wam energii jesienią. Tym razem inspiracją był dla nas przepis  z ostatniego numeru Food&Friends na dwuwarstwowy krem z cukinii, który podsunął nam pomysł na dodanie do zupy zblanszowanej skórki z cukinii. Był to strzał w 10! Polecamy:)

5 cukinii
2 cebule
Garść listków bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła
200 ml białego wina
150 ml śmietany kremówki
1 l bulionu warzywnego
Sól i pieprz


Cukinie obieramy ze skórki (nie wyrzucamy jej), kroimy w małą kostkę. Masło rozgrzewamy w dużym garnku. Na rozgrzane masło wrzucamy wyciśnięty czosnek i miód, mieszamy, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy cebulę, podsmażamy, białą część cukinii, mieszamy i podsmażamy ok. 1 - 2 min. Wlewamy wino i dusimy całość ok. 3 min. Po tym czasie dolewamy bulion i gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.

W osobnym garnku blanszujemy skórkę z cukinii (wrzucamy na 30 sek. do wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą). Skórkę i bazylię miksujemy, dodajemy do gotowej zupy i całość ponownie miksujemy. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Komentarze

Popularne posty