Bolonia
Po dosyć długiej przerwie wracamy pełni nowych inspiracji. Na początek kilka recenzji wspaniałych restauracji i sklepów, które znaleźliśmy podczas pobytu w Bolonii. Doskonała kuchnia i wino, niewygórowane ceny, miła obsługa i niesamowita atmosfera - tak w skrócie możemy podsumować miejsca, które poniżej prezentujemy.
Polecamy!
Ceccarelli
8 Via Pescherie Vecchie, Bologna
Tutaj kupowaliśmy doskonałe pecorino, prosciutto di Parma i delektowaliśmy się nimi w porze lunchu. Przystępne ceny i przemiły sprzedawca, który polecał nieziemskie sery i szynki. Jak dla nas sklep No. 1 w Bolonii.
Można tu znaleźć wszystko, czego wg nas w Bolonii należy spróbować: tagliatelle alla bolognese, tortelloni, pizza z prosciutto di parma, wino Sangiovese, owoce morza, focaccia ...
Na naszą pierwszą kolację w Bolonii, którą mieliśmy przyjemność zjeść w La Brace wybraliśmy Astice gratinato (homara) i oryginalne tagliatelle alla bolognese, nie mogło zabraknąć oczywiście wina - wino domu Sangiovese było doskonałe. Przed posiłkiem podano nam przepyszną focaccię, po której już wiedzieliśmy, że wybór tej restauracji był strzałem w 10. Homar i bolognese utwierdziły nas w tym przekonaniu. Ciekawy wystrój (patrz zdjęcia poniżej), przemiła obsługa i doskonała kuchnia - czego chcieć więcej.
Antico Caffe Righi
54 Via San Felice, Bologna
Miłośnikom kawy gorąco polecamy to miejsce. 9 rano, niewielka kawiarnia z kilkoma stolikami pod arkadami, Włosi pijący kawę, przy stolikach lub w pośpiechu przy barze - przyłączyliśmy się do nich i dostaliśmy tam chyba najlepsze cappuccino, jakie kiedykolwiek piliśmy.
Museo Casa Enzo Ferrari
85 Via Paolo Ferrari, Modena
Niewielka restauracja w Muzeum Ferrari w Modenie na początku przyciąga designem - żółte ściany, białe stoliki i krzesła, fioletowe dodatki, następnie pojawia się kelner uderzająco podobny do Louisa de Funes, który podaje doskonałe wino i dania. Na przystawkę otrzymaliśmy po raz kolejny doskonałą focaccię, następnie pasta meditteranea (makaron z pomidorami, bakłażanem i oliwkami), bruschetta z oliwkami i ricottą, a do tego doskonałe Sangiovese Casolari. Pycha!
Trattoria Danio
50 Via San Felice
Niewielka, rodzinna trattoria, gdzie podano nam doskonałe tortelloni con gorgonzolla. Bardzo proste danie, tortelloni jedynie z dodatkiem gorgonzolli, idealne al dente. Wystrój może nie przyciągać, ale dla doskonałego tortelloni i niesamowitego klimatu włoskiej, rodzinnej restauracji warto tam wstąpić.
Pizzeria Nicola's
9 Piazza San Marino, Bologna
Przyciągnął nas tutaj włoski gwar, piękny zapach i ciasno poustawiane stoliki, niemalże wszystkie zajęte.
Po raz kolejny doskonałe wino domu Sangiovese i ... pizza prosciutto crudo - cienkie ciasto, małe kawałki pomidorów, zioła, a po upieczeniu dodane crudo - i znowu proste danie, a jakże doskonałe. No i deser ... Keler polecił nam Cannolo Siciliano, roladka z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty polana czekoladą ... Deser doskonały.
Ristorante l'Ammiraglio del Gusto
24 Via Oberdan, Bologna
Piękny ogródek na placu przy kościele S. Martino, doskonałe tortelloni z ricottą, szałwią i masłem, makaron z małżami, pomidorami i pecorino, pizza z karczochami. Ta wersja tortelloni jest od czasu odwiedzin Ristorante l'Ammiraglio del Gusto naszą ulubioną, w najbliższym czasie będziemy z pewnością próbowali odtworzyć ten smak, dlatego jeśli nie macie w planach wycieczki do Bolonii, a skusiliśmy Was tym postem, zapraszamy w najbliższym czasie na naszego bloga po przepis:)
Bar Romano
Piazza Maggiore, początek Via de'Pignattari, przy Katedrze San Petronio
Idealne miejsce na popołudniowe winko, do którego podają przepyszne zielone oliwki z pestką i pistacje. Zatrzymywaliśmy się tutaj podczas passeggiaty, żeby delektować się włoskim, leniwym, weekendowym klimatem w samym centrum miasta.
Eataly
Polecamy!
Ceccarelli
8 Via Pescherie Vecchie, Bologna
Tutaj kupowaliśmy doskonałe pecorino, prosciutto di Parma i delektowaliśmy się nimi w porze lunchu. Przystępne ceny i przemiły sprzedawca, który polecał nieziemskie sery i szynki. Jak dla nas sklep No. 1 w Bolonii.
Pizzeria Ristorante La Brace
15 Via San Vitale, BolognaMożna tu znaleźć wszystko, czego wg nas w Bolonii należy spróbować: tagliatelle alla bolognese, tortelloni, pizza z prosciutto di parma, wino Sangiovese, owoce morza, focaccia ...
Na naszą pierwszą kolację w Bolonii, którą mieliśmy przyjemność zjeść w La Brace wybraliśmy Astice gratinato (homara) i oryginalne tagliatelle alla bolognese, nie mogło zabraknąć oczywiście wina - wino domu Sangiovese było doskonałe. Przed posiłkiem podano nam przepyszną focaccię, po której już wiedzieliśmy, że wybór tej restauracji był strzałem w 10. Homar i bolognese utwierdziły nas w tym przekonaniu. Ciekawy wystrój (patrz zdjęcia poniżej), przemiła obsługa i doskonała kuchnia - czego chcieć więcej.
Antico Caffe Righi
54 Via San Felice, Bologna
Miłośnikom kawy gorąco polecamy to miejsce. 9 rano, niewielka kawiarnia z kilkoma stolikami pod arkadami, Włosi pijący kawę, przy stolikach lub w pośpiechu przy barze - przyłączyliśmy się do nich i dostaliśmy tam chyba najlepsze cappuccino, jakie kiedykolwiek piliśmy.
Museo Casa Enzo Ferrari
85 Via Paolo Ferrari, Modena
Niewielka restauracja w Muzeum Ferrari w Modenie na początku przyciąga designem - żółte ściany, białe stoliki i krzesła, fioletowe dodatki, następnie pojawia się kelner uderzająco podobny do Louisa de Funes, który podaje doskonałe wino i dania. Na przystawkę otrzymaliśmy po raz kolejny doskonałą focaccię, następnie pasta meditteranea (makaron z pomidorami, bakłażanem i oliwkami), bruschetta z oliwkami i ricottą, a do tego doskonałe Sangiovese Casolari. Pycha!
Trattoria Danio
50 Via San Felice
Niewielka, rodzinna trattoria, gdzie podano nam doskonałe tortelloni con gorgonzolla. Bardzo proste danie, tortelloni jedynie z dodatkiem gorgonzolli, idealne al dente. Wystrój może nie przyciągać, ale dla doskonałego tortelloni i niesamowitego klimatu włoskiej, rodzinnej restauracji warto tam wstąpić.
Pizzeria Nicola's
9 Piazza San Marino, Bologna
Przyciągnął nas tutaj włoski gwar, piękny zapach i ciasno poustawiane stoliki, niemalże wszystkie zajęte.
Po raz kolejny doskonałe wino domu Sangiovese i ... pizza prosciutto crudo - cienkie ciasto, małe kawałki pomidorów, zioła, a po upieczeniu dodane crudo - i znowu proste danie, a jakże doskonałe. No i deser ... Keler polecił nam Cannolo Siciliano, roladka z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty polana czekoladą ... Deser doskonały.
Ristorante l'Ammiraglio del Gusto
24 Via Oberdan, Bologna
Piękny ogródek na placu przy kościele S. Martino, doskonałe tortelloni z ricottą, szałwią i masłem, makaron z małżami, pomidorami i pecorino, pizza z karczochami. Ta wersja tortelloni jest od czasu odwiedzin Ristorante l'Ammiraglio del Gusto naszą ulubioną, w najbliższym czasie będziemy z pewnością próbowali odtworzyć ten smak, dlatego jeśli nie macie w planach wycieczki do Bolonii, a skusiliśmy Was tym postem, zapraszamy w najbliższym czasie na naszego bloga po przepis:)
Bar Romano
Piazza Maggiore, początek Via de'Pignattari, przy Katedrze San Petronio
Idealne miejsce na popołudniowe winko, do którego podają przepyszne zielone oliwki z pestką i pistacje. Zatrzymywaliśmy się tutaj podczas passeggiaty, żeby delektować się włoskim, leniwym, weekendowym klimatem w samym centrum miasta.
Eataly
19 Via Degli Orefici
Książki kucharskie, włoskie produkty spożywcze, wina i
restauracja – to wszystko znaleźliśmy w Eataly. Niesamowite miejsce, które przenosi do świata kuchni, bogata skarbnica wiedzy na temat gotowania i dobrych produktów w przystępnych cenach. Od tego wszystkiego, aż może zakręcić się w głowie. Na szczęście apetyt rozbudzony w części z książkami i artykułami spożywczymi można zaspokoić na ostatnim piętrze w prostej, bardzo dobrej restauracji.
Komentarze
Prześlij komentarz