Sałata z dressingiem malinowym i parmezanem


W te przyjemne upalne dni pilibyśmy najchętniej wyłącznie orzeźwiające koktajle:) Trzeba jednak pamiętać o stałych dostawach "paliwa" dla organizmu. Proponujemy zielone warzywa, bogactwo składników odżywczych, niskokaloryczne, zawierające zbawienny chlorofil.
Chlorofil wzmacnia wątrobę i jelita, pomaga w leczeniu, anemii, obniża wysokie ciśnienie krwi, zmniejsza nerwowość, leczy próchnicę zębów i infekcje dziąseł, działa przeciwzapalnie i odnawiająco, buduje krew, odnawia tkanki, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, aktywizuje enzymy w kierunku wytwarzania wit. E, A i K ...
No to na kolację zielona sałata z  kwaskowym orzeźwiającym dressingiem malinowym:)


20 malin
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Świeżo mielony czarny pieprz
2 talerze sałaty*
4 łyżki tartego parmezanu

* Dowolnej, może być to rukola, roszponka, lodowa, rzymska ...

Maliny rozdrabniamy za pomocą widelca. Do miseczki z malinami dodajemy ocet, cukier, oliwę, sól i odrobinę pieprzu, mieszamy. Przechowujemy w lodówce do momentu podania. Sałatę układamy na talerzach, polewamy dressingiem malinowym i posypujemy parmezanem. 








Komentarze

Popularne posty