Krem z bobu



Bób. Bogate źródło białka, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, karotenu, witamin: B1, B2, C, PP, prowitaminy A, błonnika i ugotowany zawiera tylko 85 kcal na 100 g. Warto włączyć bób do letniego menu, zwłaszcza, że z tego zdrowego warzywa da się wyczarować naprawdę pyszne dania.

500 g bobu
500 ml bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
125 ml śmietanki
4 łyżki płatków migdałów
1 garść natki pietruszki
Sól i pieprz

Bób gotujemy wg tego przepisu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek, przez około 30 sekund. Na patelnię dodajemy ugotowany bób, podsmażamy całość, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Całość miksujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy sola i pieprzem wg uznania. Prażymy płatki migdałów (na suchej, rozgrzanej patelni). Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i uprażonymi migdałami.














Komentarze

Popularne posty