Chłodnik


Do pewnych potraw lub smaku trzeba dojrzeć. Na początku mi nie smakował, lecz później okazał się pysznym zbawieniem na upalne dni. Chłodnik. Samo zdrowie, warzywa i błogie orzeźwienie. Niezwykle lekki, studzi  nerwy w gorące dni. Nie wymaga gotowania tylko skomponowania odpowiednich proporcji składników i wyczucia smaku :)
Gorąco polecamy, pyszny obiad, który można stworzyć w 10 minut.  Mistrzem w przyrządzaniu chłodnika jest moja Mama, która metodą prób i błędów stworzyła doskonała kompozycję. Pamiętajcie jednak, że doprawiacie go według własnych upodobań. Dziękuje Mamo za wspaniały smak miłych wspomnień :)


Średni słoik tartych buraczków
7 rzodkiewek
2 małe ogórki małosolne
1/2 średniego świeżego ogórka
1/4 pęczka szczypiorku
2-3 jajka ugotowane na twardo
750 ml maślanki
250 ml kefiru
1 łyżka maggi
2 łyżki koncentratu z buraków
Pieprz i sól

Rzodkiewki, ogórki i ostudzone jajka kroimy. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, doprawiamy maggi, pieprzem i solą.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty