Żytnio-orkiszowe ciastka z truskawkami i białą czekoladą






Zapraszamy na nasz kolejny autorski doskonały sezonowy deser:) Polecamy do kawy lub owocowego koktajlu lub jako dodatek do lodów/truskawek ze śmietaną (wystarczy połamać je na mniejsze kawałki i posypać nimi deser).


25 truskawek
200 g białej czekolady
170 g mąki żytniej
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
200 g cukru brązowego
200 g masła
2 jajka

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mieszamy (mikserem), a następnie oba rodzaje mąki i sól. Dokładnie mieszamy. Truskawki oraz białą czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do przygotowanej masy, mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżek formujemy z ciasta niewielkie kulki i zsuwamy je na blaszkę.
Pieczemy 14 min. w 190°.











Komentarze

  1. Te ciasteczka wyglądają bardzo wiosennie i smakowicie. Z pewnością wykorzystam Twój przepis, szczególnie, że zawiera dodatek czekolady:) Sama często korzystam z inspiracji w internecie a ostatnio moim ulubionym miejscem inspiracji jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    bo nie trzeba być mistrzem kuchni aby wykonać większość z tych przepisów. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty