Orkiszowy placek z rabarbarem


 


To ostatnio nasze ulubione ciasto. Pyszne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu, pachnące ... Mmm, znowu mamy na nie ochotę.
Mąka orkiszowa obniża poziom cholesterolu we krwi, polepsza krążenie krwi, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, zawiera przeciwutleniacze, zawiera witaminy A, D, E, B1, B2, PP, potas, mangan, cynk, fosfor. Orkisz nie znosi sztucznych nawozów, możemy być więc pewni, że jest uprawiany ekologicznie. Samo zdrowie. O rabarbarze mówi się różnie. Zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy (zwłaszcza w jego liściach) jest uznawany za substancję szkodliwą, ponieważ obniża poziom wapnia we krwi, a jego regularne spożycie może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej. Jednakże wspomniane skutki pojawiają się, jeżeli jest spożywany w bardzo dużych ilościach, również spożywanie nadmiaru witaminy C (której organizm nie jest w stanie składować) może doprowadzić do podobnych skutków.
Rabarbar spożywany w rozsądnych ilościach, a przede wszystkim tylko w sezonie oraz ugotowany lub upieczony ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Rabarbar zawiera witaminy A i E, potas, błonnik, kwas foliowy, polifenole chroniące przed rozwojem komórek rakowych, a także są naturalnymi przeciwutleniaczami poprawiającymi wygląd skóry. Polifenole uwalniają się w rabarbarze pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego najlepiej jeść rabarbar upieczony/ugotowany. W Chinach korzeń rabarbaru jest uznawany za roślinę leczniczą. Oczyszcza, dezynfekuje, pobudza jelita do pracy, ułatwia trawienie, pomaga w walce z otyłością. 


Ciasto
200 g mąki orkiszowej
50 g  mąki pszennej pełnoziarnistej*
50 g cukru brązowego
125 g masła
1 jajko

Kruszonka
200 g mąki orkiszowej
80 g cukru brązowego
150 g zimnego masła

1 kg rabarbaru
3 łyżki miodu**
2 łyżki cukru brązowego

* Można ją pominąć i zwiększyć o 50 g ilość mąki orkiszowej
** Podczas duszenia rabarbaru można dodać jeszcze trochę miodu, wg uznania:)

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki 1 - 2 cm, wrzucamy do garnka, dodajemy miód i cukier, odstawiamy na 10 min. Po 10 min. podgrzewamy na średnim ogniu przez 15 min.
Ciasto: wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy rękami, aż składniki się połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Blaszkę (20 cm x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomierni rozkładamy na nim schłodzone ciasto. Pieczemy w 160° przez 25 min. Wyjmujemy ciasto i czekamy, aż ostygnie. 
Kruszonka: mąkę, cukier i masło przekładamy do miski i rozcieramy palcami, tak, aby powstały drobne okruszki ciasta. 
Na upieczone ciasto przekładamy uduszony rabarbar i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy 40 min. w 180°.

















Komentarze

Popularne posty