Żółty makaron

Kolejne świetne i
szybkie danie Nigellissimy. Już kilkakrotnie powracaliśmy do tego makaronu –
pyszny i niezbyt wymagający. Świetne danie na spokojną kolację po ciężkim dniu.
Nigella użyła w
swoim przepisie Marsali (sycylijskiego wzmacnianego wina), my jednak za każdym
razem zastępowaliśmy je białym, wytrawnym winem, z uwagi na stan zapasówJ
2
porcje
1/4 łyżeczki
szafranu
4 łyżki białego wytrawnego
wina200 g makaronu (np. pappardelle, spaghetti)
2 duże wiejskie jajka
8 łyżek startego parmezanu
2 łyżki śmietany kremówki
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka miękkiego masła
Do
dużego garnka wlej wodę na makaron, zagotuj. Do małego rondelka wsyp szafran i
wlej wino, doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z ognia. Gotującą się wodę na
makaron posól obficie i ugotuj makaron tak, żeby był al dente.
W
niewielkiej misce wymieszaj trzepaczką jaja ze śmietaną, 6 łyżkami parmezanu,
odrobiną soli i pieprzu.
Przed
odcedzeniem makaronu, dodaj 2 łyżki wody, w której makaron się gotował, do wina
z szafranem. Odcedzony makaron przełóż z powrotem do garnka. Delikatnie podgrzewając
makaron, dodaj masło, a następnie „szafranowe wino”. Przemieszaj i zdejmij z
ognia.
Makaron
wymieszaj z masą jajeczno-serowo-śmietanową, przełóż do miseczek, posyp każdą
porcję łyżką parmezanu i podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz