Żółty makaron




Kolejne świetne i szybkie danie Nigellissimy. Już kilkakrotnie powracaliśmy do tego makaronu – pyszny i niezbyt wymagający. Świetne danie na spokojną kolację po ciężkim dniu.

Nigella użyła w swoim przepisie Marsali (sycylijskiego wzmacnianego wina), my jednak za każdym razem zastępowaliśmy je białym, wytrawnym winem, z uwagi na stan zapasówJ  


2 porcje

1/4 łyżeczki szafranu
4 łyżki białego wytrawnego wina
200 g makaronu (np. pappardelle, spaghetti)
2 duże wiejskie jajka
8 łyżek startego parmezanu
2 łyżki śmietany kremówki
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka miękkiego masła


Do dużego garnka wlej wodę na makaron, zagotuj. Do małego rondelka wsyp szafran i wlej wino, doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z ognia. Gotującą się wodę na makaron posól obficie i ugotuj makaron tak, żeby był al dente.

W niewielkiej misce wymieszaj trzepaczką jaja ze śmietaną, 6 łyżkami parmezanu, odrobiną soli i pieprzu.

Przed odcedzeniem makaronu, dodaj 2 łyżki wody, w której makaron się gotował, do wina z szafranem. Odcedzony makaron przełóż z powrotem do garnka. Delikatnie podgrzewając makaron, dodaj masło, a następnie „szafranowe wino”. Przemieszaj i zdejmij z ognia.

Makaron wymieszaj z masą jajeczno-serowo-śmietanową, przełóż do miseczek, posyp każdą porcję łyżką parmezanu i podawaj.

Komentarze

Popularne posty