Szparagi zawinięte w pierś z kurczaka i szynkę szwarcwaldzką



Oczyszczają, są niskokaloryczne, poprawiają pamięć i koncentrację, bogate w kwas foliowy, beta karoten, wit. C, E ... Korzystajmy ze szparagów:) Poniżej pomysł na ich przygotowanie. Zapraszamy!

Pęczek białych szparagów
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej*
2 małe piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Pieprz, sól, cukier

*Lub szynki parmeńskiej

Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy z dodatkiem szczypty soli i cukru. Każdą pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż, plastry przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, bazylią oraz smarujemy oliwą. 2 lub 3 ugotowane szparagi owijamy plastrem piersi z kurczaka, a następnie plastrem szynki, wbijamy w roladkę wykałaczkę i smarujemy ją z zewnątrz oliwą. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w 200° przez 30 min, a następnie 5 min bez przykrycia.


Komentarze

Popularne posty