Zupa chrzanowa
Dla tych, którzy nie zdążyli nacieszyć się Wielkanocnymi smakami:) I nie tylko ...
Tarcie chrzanu to nie lada wyzwanie, dla Mężczyzny-Bohatera:)
Przepis pochodzi z jednego z naszych ulubionych blogów kulinarnych Pistachio. Jak zazwyczaj przepis delikatnie zmodyfikowaliśmy:) Trochę mniej śmietany, trochę więcej wina ...
1 żółtko
5 łyżek białego wytrawnego wina
2 cebule
200 ml śmietanki
700 ml bulionu
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżki miodu
Sól i pieprz do smaku
Posiekana pietruszka
Cebulę i ziemniaki obieramy i
kroimy w kostkę. W garnku topimy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy ją,
dodajemy ziemniaki, całość podsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy bulion i
gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min.). Zawartość
garnka miksujemy, a następnie dodajemy śmietankę. Podgrzewamy wszystko, nie
doprowadzając do wrzenia, przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy
chrzan i miód, podgrzewamy na małym ogniu kolejne 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko i wino (wcześniej razem wymieszane). Całość
mieszamy, przelewamy do miseczek i posypujemy posiekaną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz