Zupa chrzanowa



Dla tych, którzy nie zdążyli nacieszyć się Wielkanocnymi smakami:) I nie tylko ...
Tarcie chrzanu to nie lada wyzwanie, dla Mężczyzny-Bohatera:) 

Przepis pochodzi z jednego z naszych ulubionych blogów kulinarnych Pistachio. Jak zazwyczaj przepis delikatnie zmodyfikowaliśmy:) Trochę mniej śmietany, trochę więcej wina ... 

60 g świeżo, startego korzenia chrzanu
1 żółtko
5 łyżek białego wytrawnego wina
60 g masła
400 g ziemniaków
2 cebule
200 ml śmietanki
700 ml bulionu
1/2 łyżki miodu

Sól i pieprz do smaku
Posiekana pietruszka

Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku topimy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy ją, dodajemy ziemniaki, całość podsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min.). Zawartość garnka miksujemy, a następnie dodajemy śmietankę. Podgrzewamy wszystko, nie doprowadzając do wrzenia, przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy chrzan i miód, podgrzewamy na małym ogniu kolejne 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko i wino (wcześniej razem wymieszane). Całość mieszamy, przelewamy do miseczek i posypujemy posiekaną pietruszką.





Komentarze

Popularne posty