Topinambur



Ostatnio natknęliśmy sie na dwa ciekawe warzywa, których właściwie nigdy wcześniej nie próbowaliśmy: topinambur (inaczej słonecznik bulwiasty) i wężymord (skorzonera):) Tutaj trochę o tym pierwszym.
Topinambur wygląda troche jak ziemniak i może być jego zamiennikiem, smakuje świetnie na surowo, pieczony, gotowany, przeczytaliśmy gdzieś nawet, że plasterek topinamburu wrzucany jest do herbaty zamiast cytryny - jeszcze nie próbowaliśmy. Jest bogatym źródłem krzemu, upiększającego naszą skórę:), potasu, żelaza, posiada niski indeks glikemiczny oraz insulinę, dzieki czemu jest idealnym warzywem m.in. dla cukrzyków, jak rownież wspomaga odporność.
Poniżej prezentujemy przepis na prostą i szybką zapiekankę z topinamburu. Wyszło pysznie:) Już przed dodaniem śmietany i parmezanu było super - lżejsza opcja:)
Zapraszamy
 
2 porcje

300 g topinamburu*
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki startego parmezanu
1/4 szklanki śmietanki 18%
1 łyżka masła klarowanego
1/2 gałki muszkatałowej
Sól i pieprz

Topinambura obieramy, myjemy i kroimy na 2 cm talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim topinambur, dodajemy gałkę. Po chwili dolewamy wino, zmniejszamy ogień i smażymy przez około 5 minut, aż większość płynu wyparuje. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku. Wszystko podgrzewamy, aż śmietanka delikatnie zgęstnieje.

Piekarnik nagrzewamy do 190°. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i zapiekamy przez 10 min.
 
 
* Kupiliśmy w sklepie warzywno-rybnym "Sumik" na Polance


Komentarze

  1. TOPINAMBUR I WĘŻYMORD! Same nazwy są smaczne a co dopiero taka zapiekanka! A czym jest wężymord? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) wężymord to taki długi ala korzen podobny do chrzanu, tylko czarny; nazywany jest tez zimową szparagą, bo w smaku jest trochę podobny; bardzo dobry, a nazwa pochodzi od tego, ze kiedyś używano go jako antidotum na ukąszenie żmiji:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty