Zielone minestrone
Zielonym minestrone rozpoczynamy testowanie Nigellissimy Włoskich Inspiracji Nigelli. Jak zazwyczaj modyfikujemy delikatnie przepis, dopasowując danie do naszych smaków:) Tutaj: trochę więcej parmezanu i czosnku, plus ocet balsamiczny. Wyszło doskonale.
Szybkie, pyszne i sycące zielone minestrone Nigelli jak najbardziej rozpaliło nasz apetyt na więcej kulinarnych odkryć z Nigellissimą.
6 porcji
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
Listki z kilku gałązek świeżego tymianku*
200 g
zielonego groszku
1 mały por
1 ziemniak
1 łodyga selera naciowego
1 cukinia
100 g
zielonej fasolki szparagowej
200 g
drobnej białej fasolki
2 litry
zimnej wody
3 łyżki octu balsamicznego
Sól i pieprz
150 g
tortellini (np. z serem)
Pęczek bazylii
4 łyżki startego parmezanu
* Lub 1 łyżeczka tymianku suszonego.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty
czosnek, listki tymianku i smażymy przez około 1 min. Wsypujemy groszek,
pokrojone w drobną kostkę: cukinię, ziemniak, zieloną fasolkę, seler naciowy,
por. Mieszamy. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy całość solą. Garnek
przykrywamy pokrywką, doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i
gotujemy około 15 min.
Odlewamy 3 chochle zupy (więcej warzyw niż płynu) do dzbanka
i miksujemy z parmezanem i posiekaną bazylią.
Do garnka z zupą dodajemy białą, drobną fasolkę,
doprowadzamy zupę do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Przelewamy zawartość dzbanka
(zmiksowana z parmezanem i bazylią zupa) do garnka, dodajemy ocet balsamiczny i
sól (wg uznania).
W osobnym garnku gotujemy tortellini (zgodnie z instrukcją
na opakowaniu).
Wlewamy gorącą zupę do miseczek, dodajemy po kilka sztuk
tortellini. Czekamy chwilę, aż zupa lekko ostygnie:)
Komentarze
Prześlij komentarz