Zielone minestrone





Zielonym minestrone rozpoczynamy testowanie Nigellissimy Włoskich Inspiracji Nigelli. Jak zazwyczaj modyfikujemy delikatnie przepis, dopasowując danie do naszych smaków:) Tutaj: trochę więcej parmezanu i czosnku, plus ocet balsamiczny. Wyszło doskonale. 
Szybkie, pyszne i sycące zielone minestrone Nigelli jak najbardziej rozpaliło nasz apetyt na więcej kulinarnych odkryć z Nigellissimą.

6 porcji

3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
Listki z kilku gałązek świeżego tymianku*
200 g zielonego groszku
1 mały por
1 ziemniak
1 łodyga selera naciowego
1 cukinia
100 g zielonej fasolki szparagowej
200 g drobnej białej fasolki
2 litry zimnej wody
3 łyżki octu balsamicznego
Sól i pieprz
150 g tortellini (np. z serem)
Pęczek bazylii
4 łyżki startego parmezanu

* Lub 1 łyżeczka tymianku suszonego.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, listki tymianku i smażymy przez około 1 min. Wsypujemy groszek, pokrojone w drobną kostkę: cukinię, ziemniak, zieloną fasolkę, seler naciowy, por. Mieszamy. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy całość solą. Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 min.
Odlewamy 3 chochle zupy (więcej warzyw niż płynu) do dzbanka i miksujemy z parmezanem i posiekaną bazylią.
Do garnka z zupą dodajemy białą, drobną fasolkę, doprowadzamy zupę do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Przelewamy zawartość dzbanka (zmiksowana z parmezanem i bazylią zupa) do garnka, dodajemy ocet balsamiczny i sól (wg uznania).
W osobnym garnku gotujemy tortellini (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Wlewamy gorącą zupę do miseczek, dodajemy po kilka sztuk tortellini. Czekamy chwilę, aż zupa lekko ostygnie:)









 




















Komentarze

Popularne posty