Stek z masełkiem ziołowym
z talarkami ziemniaczanymi i surówką z białej rzodkwi
Steki to dla mnie jedzenie bogów.
Mogę je jeść nawet na surowo. Jestem ich zagorzałym fanem, a nawet fanatykiem. M.in.
dlatego, że bardzo lubię przyrządzać to mięcho. Przedstawiamy Wam moi Drodzy
pierwszy i dość tradycyjny przepis, który nie pochłania zbyt wiele czasu. Nie
oznacza to jednak, że na tym poprzestaniemy. W przyszłości możecie liczyć na
rozmaite eksperymenty z polędwicą wołową, które ukażą się na naszym blogu.
Porcja dla 2 głodnych osób
Stek z masełkiem ziołowym
1 ząbek czosnku
Sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 krople cytryny
Talarki ziemniaczane
3 duże ziemniaki
Słodka papryka w proszku
Rozmaryn
Sól
Olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
Surówka z białej rzodkwi
1 średnia biała rzodkiew
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
Odrobina soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz
* My użyliśmy wołowiny z Zielonej
Spiżarni (Baranowo i Stary Browar), którą odkryła Mama.
Stek
Z mięsa usuwamy nadmierny tłuszcz. Kawałek polędwicy wołowej przecinamy
na pół, aby otrzymać 2 steki o grubości ok. 3 - 5 cm .
Steki solimy i pieprzymy dokładnie z każdej strony (podobno nie należy
solić wołowiny przed smażeniem, ale tutaj się do tego nie zastosowałem).
Następnie nacieramy dokładnie wyciśniętym lub posiekanym drobno czosnkiem.
Odkładamy mięso (ale nie do lodówki) na 15-20 min., aby przeszło przyprawami.
Steki smażymy na rozgrzanej patelni, lecz w chwili położenia mięsa na
patelnię zmieniamy ogień na średni. Każdą ze stron smażymy 4 min. Stek wychodzi
wtedy średnio wysmażony, jest miękki łatwo się kroi, rozpływa się w ustach:)
Masełko ziołowe

Masełko ziołowe
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Małą porcje masła nakładamy na gotowego steka. Masło
doskonale uzupełnia smak soczystej wołowiny.
Talarki ziemniaczane
Ziemniaczki kroimy na cienkie talarki i układamy równo na blaszce. Delikatnie
solimy, posypujemy słodką papryką w proszku oraz rozmarynem. Wszystko polewamy
delikatnie oliwą. Najlepiej lać małą
łyżeczką, aby nie przesadzić z ilością.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Pieczemy około 20 min, w zależności od
grubości talarka. Obserwujemy proces pieczenia i wyjmujemy, kiedy są
zarumienione. Polecam cienkie talarki, ponieważ są ładnie zarumienione i
chrupiące.
Surówka z białej rzodkwi
Rzodkiew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy
przyprawy i mieszamy.
Patrząc na to danie, czuję jak ono pachnie. Tylko ugryźć! Jutro na niedzielny obiad stek z wszystkimi dodatkami. Palce lizać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Cieszymy się, że danie wygląda bardzo smakowicie. Polecamy serdecznie i życzymy smacznego :)
OdpowiedzUsuńlubimy takie steki
Usuń