Pomidorowa z krewetkami




2 porcje

250 g mrożonych krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
300 g domowego przecieru pomidorowego*
Garść posiekanych liści bazylii + 4 całe do dekoracji.
Sól, cukier
0,5 l rosołu**

* Możemy go zastąpić przecierem pomidorowym w kartoniku.
** Najlepiej użyć domowego rosołu, przepis poniżej.

Do wcześniej przygotowanego rosołu dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, cukier (ilość wg uznania, my dodaliśmy około 3 łyżeczki cukru brązowego), sól (wg uznania) oraz rozgnieciony 1 ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku – czosnek podsmażamy chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy krewetki (wcześniej rozmrożone). Smażymy od 2 do 4 min.
Podgrzaną zupę przelewamy do miseczek, dodajemy posiekaną bazylię i krewetki, przyozdabiamy całymi liśćmi bazylii.


** Domowy rosół
1 cały kurczak
2 marchewki
2 średnie pietruszki
1 pęczek natki pietruszki
Kawałek selera
2 łodygi selera naciowego
2 cebule (najlepiej wcześniej upieczone lub opalone)*
1 por
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sól

* Zabieg ten pozwoli na uzyskanie jeszcze ładniejszego koloru.

Kurczaka pokroić na części (wykorzystujemy wszystkie części oprócz piersi). Włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, przykrywając nią mięso (3/4 garnka to mięso). Gotujemy około 1 h, na małym ogniu, aż zacznie delikatnie „migać”:)
Zbieramy szumy/pianę z powierzchni rosołu. Dodajemy obrane i umyte warzywa (oprócz natki pietruszki), ziele angielskie, liście laurowe, sól. Gotujemy na małym ogniu około 3 h. Po 2 h dodajemy pieprz i natkę pietruszki.
Gotowy rosół możemy jeszcze dosolić (w zależności od preferencji), a następnie odcedzamy.
Przechowujemy w lodówce. Część rosołu można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. 

Komentarze

  1. krewetki i zupa pomidorowa to może być ciekawe połączenie.Spróbujemy!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty