Ciasteczka orkiszowe z suszonymi daktylami
Ciastka idealne:) Dla
pięknego wyglądu skóry, szczupłej sylwetki i zdrowego organizmu.
Płatki orkiszowe, czy też owsiane są bogatym źródłem
błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Odchudzają
dzięki zawartości błonnika. Ujędrniają
mięśnie (potas), upiększają włosy,
skórę i paznokcie, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran,
zapobiegają anemii, artretyzmowi oraz reumatyzmowi, zawierają cynk, wapń,
magnez, mangan, krzem, bor, jod, witaminy grupy B, PP, E ... Samo zdrowie.
Mąka pełnoziarnista, zawierająca otręby i zarodki również
bogate w błonnik, sole mineralne oraz m.in. witaminy z grupy B (mąka biała jest
pozbawiona otrąb i zarodków, czyli najbardziej wartościowych części ziarna),
potęguje pozytywne działanie płatków. Reguluje
trawienie, zapobiega cukrzycy, oczyszcza jelita, obniża poziom cholesterolu,
odtruwa organizm, odchudza ...
Suszone daktyle zawierają antyoksydanty zwiększające odporność organizmu oraz dużo naturalnych salicylanów
o właściwościach przeciwbólowych i
przeciwzapalnych (naturalna aspiryna). Są również źródłem doskonałego
błonnika, witamin: A, C, E, kwasu foliowego ...
Przyjemność dla
zdrowia i urody:)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Masło ucieramy z cukrem*, następnie dodajemy roztrzepane
widelcem jajko, wszystko dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy płatki z
mąką, solą, sodą, proszkiem i cynamonem, całość dodajemy do masy maślanej.
Mieszamy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki daktyle i ponownie mieszamy. Masę formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min. do
zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C . Z wyjętego z
zamrażalnika ciasta formujemy płaskie kulki** rozkładamy na wyłożonej
papierem blaszce w odstępach około 5 cm . Pieczemy około 10 min, aż delikatnie się
zarumienią.
* Najlepiej najpierw ucierać widelcem, do czasu aż masło będzie obklejone cukrem, a następnie mikserem.
Komentarze
Prześlij komentarz