Ciasteczka orkiszowe z suszonymi daktylami





Ciastka idealne:) Dla pięknego wyglądu skóry, szczupłej sylwetki i zdrowego organizmu.

Płatki orkiszowe, czy też owsiane są bogatym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Odchudzają dzięki zawartości błonnika. Ujędrniają mięśnie (potas), upiększają włosy, skórę i paznokcie, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran, zapobiegają anemii, artretyzmowi oraz reumatyzmowi, zawierają cynk, wapń, magnez, mangan, krzem, bor, jod, witaminy grupy B, PP, E ... Samo zdrowie.

Mąka pełnoziarnista, zawierająca otręby i zarodki również bogate w błonnik, sole mineralne oraz m.in. witaminy z grupy B (mąka biała jest pozbawiona otrąb i zarodków, czyli najbardziej wartościowych części ziarna), potęguje pozytywne działanie płatków. Reguluje trawienie, zapobiega cukrzycy, oczyszcza jelita, obniża poziom cholesterolu, odtruwa organizm, odchudza ...

Suszone daktyle zawierają antyoksydanty zwiększające odporność organizmu oraz dużo naturalnych salicylanów o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych (naturalna aspiryna). Są również źródłem doskonałego błonnika, witamin: A, C, E, kwasu foliowego ...

Przyjemność dla zdrowia i urody:)

ok. 20 ciasteczek  


100 g płatków orkiszowych
100 g mąki pełnoziarnistej (my użyliśmy żytniej)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
50 g cukru brązowego
1 jajko
200 g suszonych daktyli

Masło ucieramy z cukrem*, następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, wszystko dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy płatki z mąką, solą, sodą, proszkiem i cynamonem, całość dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki daktyle i ponownie mieszamy. Masę formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min. do zamrażalnika.


Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Z wyjętego z zamrażalnika ciasta formujemy płaskie kulki**  rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach około 5 cm. Pieczemy około 10 min, aż delikatnie się zarumienią.



* Najlepiej najpierw ucierać widelcem, do czasu aż masło będzie obklejone cukrem, a następnie mikserem. 
** Duża łyżka ciasta; kulka o średnicy ok. 4 cm i wysokości ok. 1,5 cm.







Komentarze

Popularne posty