Brownie
Uwielbiam zapach
czekolady wypełniający mieszkanie podczas pieczenia tego brownie ...
Przepis pochodzi ze
wspaniałej książki Marty Gessler Kolory
Smaków – świetne przepisy poukładane kolorami i piękne, hipnotyzujące
zdjęcia. Polecamy!
200g. gorzkiej czekolady
200
g.
masła
1 łyżka cukru
waniliowego
5 jajek
500
g
cukru
1 łyżeczka espresso
400
g
mąki
1/2 łyżeczki soli
200 g orzechów włoskich
Czekoladę i masło
rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wsypać cukier waniliowy. W osobnej misce
ubić jajka z cukrem, dodać kawę i masę czekoladową. Wsypać mąkę i sól, wszystko
dokładnie zmiksować. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przelać na blachę (ok. 25 cm x 40 cm). Piec 20 min w 200°.
Ciasto powinno być
niskie i mokre w środku. Można je podawać z lodami/łyżką gęstej śmietany ...
Upiekłam czekoladowe BROWNIE. Pyszności.
OdpowiedzUsuńWidzę, że tak samo jak i ja lubisz te ciasto i wcale się nie dziwie, gdyż jest ono najsmaczniejsze. Bardzo mi smakuje jak zaczynam je przygotowywać z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który jest dla mnie mega pyszny. W końću cała moja rodzina bez najmniejszego problemu to potwierdzi.
OdpowiedzUsuń