Brownie








Uwielbiam zapach czekolady wypełniający mieszkanie podczas pieczenia tego brownie ...

Przepis pochodzi ze wspaniałej książki Marty Gessler Kolory Smaków – świetne przepisy poukładane kolorami i piękne, hipnotyzujące zdjęcia. Polecamy! 


200g. gorzkiej czekolady
200 g. masła
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek
500 g cukru
1 łyżeczka espresso
400 g mąki
1/2 łyżeczki soli
200 g orzechów włoskich

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wsypać cukier waniliowy. W osobnej misce ubić jajka z cukrem, dodać kawę i masę czekoladową. Wsypać mąkę i sól, wszystko dokładnie zmiksować. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przelać na blachę (ok. 25 cm x 40 cm). Piec 20 min w 200°.

Ciasto powinno być niskie i mokre w środku. Można je podawać z lodami/łyżką gęstej śmietany ...







Komentarze

  1. Upiekłam czekoladowe BROWNIE. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że tak samo jak i ja lubisz te ciasto i wcale się nie dziwie, gdyż jest ono najsmaczniejsze. Bardzo mi smakuje jak zaczynam je przygotowywać z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który jest dla mnie mega pyszny. W końću cała moja rodzina bez najmniejszego problemu to potwierdzi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty