Kaczka, wstążki z marchewki, sos z czerwonego wina
2 porcje
2 piersi z kaczki
3 łyżki oliwy
4 duże marchewki
4 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
Sos
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chilli
5 łyżek oliwy
Sok z 1 pomarańczy
Sok z 1/2 cytryny
8 łyżek sosu sojowego
Składniki na sos umieszczamy w małym garnku, doprowadzamy do wrzenia,
zmniejszamy ogień, gotujemy przez 2 - 3 min. i odstawiamy na 30 min.
Marchew obieramy i za pomocą obieraczki kroimy ją we wstążki.
Kaczkę pozbawiamy skóry i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kaczkę z obu stron, ok 2 min. z każdej strony. Na patelnię dodajemy polowe sosu. Po kilku minutach dodajemy wstążki z marchewki i resztę sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 3 min. (jeśli wolicie, żeby marchewka była bardziej miękka, duście całość trochę dłużej). Gotowe danie przekładamy do ciepłych, głębokich talerzy, całość posypujemy sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz