Chlodnik ogórkowo-winogronowy



Chłodnik - najlepszy na upał. Dziś u nas ogórkowo-winogronowy. Przepis z KUKBUKA. Tak doskonały, że musieliśmy się nim z Wami podzielić. W oryginale są jeszcze płatki migdałów, których nam dziś zabrakło. 

A tutaj znajdziecie nasz przepis na inny chłodnik.

2 duże porcje

2 ogórki
150 g miąższu z zielonych winogron
70 ml oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
Szczypta cukru
Sól i pieprz

Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, winogrona pozbawione skórki i pestek, oliwę, wyciśnięty czosnek - wszystko miksujemy na gładko. Dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

Komentarze

Popularne posty