Chlodnik ogórkowo-winogronowy
Chłodnik - najlepszy na upał. Dziś u nas ogórkowo-winogronowy. Przepis z KUKBUKA. Tak doskonały, że musieliśmy się nim z Wami podzielić. W oryginale są jeszcze płatki migdałów, których nam dziś zabrakło.
A tutaj znajdziecie nasz przepis na inny chłodnik.
2 duże porcje
2 ogórki
150 g miąższu z zielonych winogron
70 ml oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
Szczypta cukru
Sól i pieprz
Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, winogrona pozbawione skórki i pestek, oliwę, wyciśnięty czosnek - wszystko miksujemy na gładko. Dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz