Tagliatelle cukiniowo-marchewkowe







Dzięki uprzejmości Kolegi Waldka, nasza piwnica wypełniona została wielkimi cukiniami pochodzącymi z Jego domowej uprawy. Po tym, jak nasyciliśmy się naszą cukiniową klasyką, czyli grillowaną cukinią z oliwią solą i pieprzem, risottem z cukinią, kremową zupą z cukinii, spontanicznie powstał doskonały cukiniowy przepis na szybki obiad/kolację - cukiniowo-marchewkowe aglio olio, idealne na upalne dni. Lekkie, aromatyczne ...

2 porcje

1 duża cukinia
2 - 3 średnie marchewki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
7 łyżek oliwy
Szczypta chilli
Sól
Pieprz
Garść posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startego parmezanu
Garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich

Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę obieramy, ale cukinię nie. Obieraczką odcinamy cienkie plastry cukinii i marchewki. Plastry cukinii możemy przekroić wzdłuż na pół, żeby miały mniej więcej tą samą szerokość co plastry marchwi. 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną szalotkę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, zmniejszamy ogień, dodajemy chilli i wstążki warzyw. Mieszamy, solimy i podsmażamy na średnim ogniu, do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą sprężyste (ok. 7-10 min.). Smakujemy, ewentualnie solimy jeszcze trochę i mieszamy. 
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy do warzyw natkę, mieszamy. 
Na głębokich talerzach układamy po porcji cukiniowo-marchewkowego tagliatelle, całość posypujemy tartym parmezanem i posiekanymi orzechami.



Komentarze

Popularne posty