Tarta z malinami i truskawkami
Kruche ciasto, prosty krem i doskonałe, sezonowe owoce - idealny, letni deser.
1 pudełko malin
Kilka truskawek
Kilka listków mięty do dekoracji
Ciasto
125 g
bardzo zimnego masła + trochę do wysmarowania formy
35 g
cukru
1 jajko
200 g
mąki
Szczypta soli
250 g
ricotty
125 g mascarpone
150 ml
śmietanki 36%
4 czubate łyżki cukru pudru
Składniki na ciasto łączymy i
wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do
lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
i przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem w
wielu miejscach i wkładamy formę z ciastem na 3 min. do zamrażarki. Następnie
przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch/fasolę, aby
obciążyć ciasto. Pieczemy przez 15 min w 190°, następnie zdejmujemy papier do
pieczenia i fasolę, dopiekamy jeszcze ok. 10 min. w 170°, aż ciasto będzie
delikatnie zarumienione. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ricottę i mascarpone ubijamy z dodatkiem
połowy cukru pudru. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru
pudru. Delikatnie mieszamy ubitą śmietanę z ricottą*, wkładamy masę do lodówki.
Na ostudzone ciasto przekładamy
schłodzony krem, następnie maliny i truskawki. Całość dekorujemy listkami mięty.
* Ubitą śmietanę przekładamy do miski z ricottą i mascarpone – zawsze
lekką masę wrzucamy na cięższą, a nie odwrotnie, żeby masa nie opadła,
była delikatna i puszysta.
Komentarze
Prześlij komentarz