Krem z białych warzyw


Zupy to dania kojące, pocieszające, sentymentalne ... Rozgrzewający krem z sezonowych warzyw, aromatyczna cebulowa z grzanką, wyczekiwana szparagowa, domowy żurek i rosół, świąteczny barszcz ... Wszystkie wywołują uśmiech na naszych twarzach.

1/2 dużego kalafiora
1 mały seler
4 pietruszki
2 ziemniaki
1 cebula
2,5 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 czubata łyżka masła klarowanego
100 ml białego wytrawnego wina
1 czubata łyżka mascarpone
Kilka kropli soku z cytryny
Sól i pieprz
Oliwa 

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę. Po chwili dodajemy gałkę muszkatołową, ziemniaki, mieszamy. Dodajemy wino, zagotowujemy. dodajemy resztę warzyw oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 - 20 min., do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zawartość garnka blendujemy, solimy i pieprzymy wg uznania. Dodajemy mascarpone i kilka kropli soku z cytryny, mieszamy. Podajemy z odrobiną oliwy.

Komentarze

Popularne posty