Burger, szparagi z parmezanem, sos jogurtowy

 

W tym sezonie królują u nas zielone, pieczone szparagi z parmezanem (nie licząc wyczekiwanej przez cały rok zupy szparagowej, na którą przepis znajdziecie tutaj). Są idealnym dodatkiem do mięsa albo lekką, wiosenną kolacją.

4 porcje

500 g mielonej wołowiny
20 g startego parmezanu
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
Olej rzepakowy do smażenia

2 pęczki zielonych szparagów
Sól
Pieprz
Oliwa

Mały kubek jogurtu greckiego
4 łyżki sosu sojowego

50 g parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do 190° (tryb termoobieg + góra i dół). Szparagi, myjemy, odłamujemy ich zdrewniałe końce (lekko wyginamy szparagi u dołu, złamią się w odpowiednim miejscu), obieramy (obierki oraz odłamane końce wykorzystujemy do zupy z tego przepisu). Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy je i pieprzymy oraz skrapiamy dość obficie oliwą. Blaszkę ze szparagami wkładamy do piekarnika na ok. 8 - 10 min. 
Mięso mieszamy z parmezanem, sosem Worcestershire, solą, pieprzem i oliwą. Formujemy burgery i smażymy je na oleju rzepakowym ok. 3 min. z każdej strony (zależy od grubości burgera), do momentu, aż będą mocno zrumienione. 
Jogurt mieszamy z sosem sojowym, a parmezan kroimy w cienkie płatki.

Na talerzach układamy burgery i szparagi, które posypujemy parmezanem. Podajemy z sosem jogurtowym.


Komentarze

Popularne posty