Burger, szparagi z parmezanem, sos jogurtowy
W tym sezonie królują u nas zielone, pieczone szparagi z parmezanem (nie licząc wyczekiwanej przez cały rok zupy szparagowej, na którą przepis znajdziecie tutaj). Są idealnym dodatkiem do mięsa albo lekką, wiosenną kolacją.
4 porcje
500 g mielonej wołowiny
20 g startego parmezanu
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
Olej rzepakowy do smażenia
2 pęczki zielonych szparagów
Sól
Pieprz
Oliwa
Mały kubek jogurtu greckiego
4 łyżki sosu sojowego
50 g parmezanu
Piekarnik rozgrzewamy do 190° (tryb termoobieg + góra i dół).
Szparagi, myjemy, odłamujemy ich zdrewniałe końce (lekko wyginamy
szparagi u dołu, złamią się w odpowiednim miejscu), obieramy (obierki
oraz odłamane końce wykorzystujemy do zupy z tego
przepisu). Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, solimy je i pieprzymy oraz skrapiamy dość obficie oliwą. Blaszkę ze szparagami wkładamy do piekarnika na ok. 8 - 10 min.
Mięso mieszamy z parmezanem, sosem Worcestershire, solą, pieprzem i oliwą. Formujemy burgery i smażymy je na oleju rzepakowym ok. 3 min. z każdej strony (zależy od grubości burgera), do momentu, aż będą mocno zrumienione.
Jogurt mieszamy z sosem sojowym, a parmezan kroimy w cienkie płatki.
Na talerzach układamy burgery i szparagi, które posypujemy parmezanem. Podajemy z sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz