Kaczka z koprem włoskim, roszponką i sosem jogurtowym






Czekając na upały, kaczka w lekkim, letnim wydaniu.

2 - 4 porcje (w zależności od tego, czy podamy jako przystawkę, czy danie główne)

2 piersi z kaczki
Kilka gałązek tymianku
Sól i pieprz
1 koper włoski
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki tłuszczu gęsiego lub masła klarowanego
1 łyzka oliwy
3 łyżki wody
Roszponka

Sos
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz

Składniki sosu łączymy za pomocą miksera.

Kaczkę solimy i pieprzymy z obu stron, układamy na każdej piersi po 2 gałązki tymianku i odstawiamy na 15 min (nie wkładamy jej do lodówki). Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę gęsiego tłuszczu lub masła klarowanego, smażymy piersi z kaczki po 3 min. z każdej strony, zaczynamy od strony ze skórą. Usmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Kaczkę wkładamy do piekarnika na 25 min. Koper włoski kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę gęsiego tłuszczu lub masła klarowanego oraz 1 łyżkę oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, koper włoski, mieszamy, solimy i pieprzymy, dodajemy 3 łyżki wody, dusimy przez chwilę. Dodajemy kilka gałązek tymianku i dusimy jeszcze ok. 2-3 min. 
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3-5 min. pod przykryciem. W tym czasie układamy na talerzu roszponkę i koper włoski. Kaczkę kroimy w plastry i układamy na warzywach, całość dekorujemy sosem.




Komentarze

Popularne posty