Królik, musztarda, białe wino


Królik Francuz na specjalne okazje.

6 porcji

1 cały królik o wadze ok. 2 kg
3 łyżki masła klarowanego
3 czubate łyżki musztardy Dijon

8 szalotek
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek tymianku
1 gałązka estragonu
3 listki laurowe
300 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu warzywnego
3 duże marchewki
200 ml śmietanki 30%
Sól
Pieprz

Rukola
Rukiew wodna

Sos vinegret
1/2 szklanki oliwy
4 łyżeczki musztardy Dijon z orzechami włoskimi
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego


Królika dzielimy na części. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki królika, tak, żeby go lekko zrumienić. Obsmażonego królika smarujemy musztardą. W garnku, w którym smażyliśmy królika szklimy szalotkę, następnie dodajemy czosnek, tymianek, estragon, listki laurowe. Mieszamy. Dodajemy 200 ml wina, zagotowujemy, gotujemy 2 - 3 min. Dodajemy bulion. Do garnka wkładamy kawałki królika, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Po ok. 40 min. dodajemy do garnka marchewkę pokrojoną w talarki.
Kawałki królika wyjmujemy z garnka. Z garnka wyjmujemy również tymianek, estragon, listki laurowe, wyrzucamy zioła. Zawartość garnka blendujemy na niezbyt gładką masę. Do garnka wlewamy resztę wina, całość zagotowujemy, gotujemy 2 - 3 min. W osobnej misce mieszamy śmietankę z 3 łyżkami zblendowanego sosu, następnie przelewamy zawartość miski do garnka. Solimy sos wg uznania. Wkładamy do sosu kawałki królika. Zdejmujemy garnek z ognia.

Składniki sosu vinegret mieszamy za pomocą trzepaczki. Umytą i osuszoną sałatę polewamy sosem. 


Komentarze

Popularne posty