Perskie ciasto miłości




Są takie książki i blogi kulinarne które cenimy szczególne. Nigdy nas nie zawiodły i zawsze miło zaskakują. Są to m.in. Smaki Południowej Italii Marleny De Blasi, Apetyt na Francję Mimi Thorisson, Manger, Coutellerie, blog Mai Skorupskiej ... Maja Skorupska zachwyciła nas ostatnio doskonałym przepisem na ciasto, ciasto tak idealne, że musieliśmy o nim napisać. Wilgotne, kremowe i chrupiące, słodkie i słone jednocześnie. Nazwa wskazuje na romantyczny charakter ciasta:) Może przyda Wam się ten przepis na walentynkowe spotkanie z Ukochaną/Ukochanym ...

360 g mielonych migdałów
220 g brązowego cukru
120 g miękkiego masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
250 g jogurtu greckiego
1 łyżka gałki muszkatołowej
45 g pistacji

Do dużej miski wrzucamy migdały, cukier, masło i sól. Rozcieramy całość dłońmi, masa będzie przypominała kruszonkę. Gdy składniki się połączą, dzielimy ciasto na 2 równe części. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta wykładamy na dno tortownicy, ubijamy i wygładzamy ciasto łyżka. Do 2 części ciasta dodajemy lekko ubite jajka, jogurt i gałkę, całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wylewamy na ubite w tortownicy ciasto. Grubo posiekanymi pistacjami posypujemy brzeg ciasta. Pieczemy 35 - 40 min. w 180°.













 


Komentarze

Popularne posty