Mus czekoladowy z karmelem z solą morską
Czekolada wg Davida Lebovitza - deser obłędny:)
100 g cukru
90 g masła
180 ml śmietanki 30%
170 g gorzkiej czekolady
4 duże jajka
1/2 - 1 łyżeczka soli morskiej
W szerokim rondlu z grubym dnem karmelizujemy cukier (podgrzewamy cukier na średnim ogniu, do momentu, aż się rozpuści i będzie złoto-brązowy). Dodajemy masło i śmietankę, podgrzewamy, do czasu połączenia się składników. Mieszamy co jakiś czas. Dodajemy 1/4 - 1/2 łyżeczki soli i czekoladę. Mieszamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Smakujemy, dodajemy jeszcze trochę soli, jeśli jest ona zbyt mało wyczuwalna. Przelewamy masę do dużej miski i studzimy ją. Kiedy masa wystygnie, dodajemy do niej żółtka, mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. 1/3 białek dodajemy do masy czekoladowej, całość mieszamy. Dodajemy resztę piany do miski z czekoladą i delikatnie mieszamy mus do połączenia się składników. Nie mieszajmy musu zbyt długo! Im krócej mieszamy masę, tym mus będzie bardziej delikatny. Przelewamy mus do miseczek i chłodzimy przynajmniej 8 godzin.
Mus możemy udekorować bitą śmietaną. Ubijając śmietanę dodajemy do niej tylko odrobinę cukru pudru.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSmak słodki i smak słony i kto by pomyślał że z takiego połączenia może wyjść fajny deser. Już coś podobnego widziałem w przepisach od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl oczywiście z czekoladą w roli głównej. Jestem zdania, że tego typu łamanie smaków ma sens :)
OdpowiedzUsuń