Żurek


Zdradzamy Wam dziś przepis Mamy na najlepszy żurek. Idealnie rozgrzewa po zimowym, weekendowym, długim spacerze:)

6 cienkich białych kiełbasek
2 grube białe lub czerwone kiełbasy
150 g boczku wędzonego 
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 l wody
3/4 butelki Żuru Śląskiego
375 ml maślanki naturalnej Jana
Sól
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka chrzanu

Do dużego garnka wrzucamy białe kiełbaski w całości, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku rozgnieciony płaską częścią noża wraz z łupinką, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na średnim ogniu. Z garnka wyjmujemy kiełbaski, cebulę,czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Kiełbaski lekko studzimy i kroimy w niewielkie kawałki.
W misce mieszamy 1/2 butelki Żuru Śląskiego z maślanką, przelewamy tę mieszankę do garnka z wywarem.
Na patelni podsmażamy pokrojone w małą kostkę boczek i cebulę oraz wyciśnięty 1 ząbek czosnku. Kiedy boczek zacznie się rumienić, a cebula zeszkli się, na patelnię dodajemy pokrojone kiełbaski. Podsmażamy całość chwilę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i żurem. Na patelnię wylewamy odrobinę Żuru Śląskiego z butelki i zeskrobujemy "smaki", które przywarły do dna patelni - przelewamy do garnka. 
Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 min. Solimy, dodajemy ewentualnie jeszcze trochę Żuru Śląskiego. Zdejmujemy zupę z ognia, następnie dodajemy majeranek i chrzan.



Komentarze

Popularne posty