Pizza z dynią i jarmużem
Pizza - uwielbiamy:)
Kawałek dyni pokrojonej w cienkie plasterki
Kilkanaście liści jarmużu
Mozzarella porwana na mniejsze kawałki
Oliwa
Sól
Sos do pizzy
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 posiekana cebula
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
600 g pomidorów bez skorki
Sól i pieprz
Szczypta cukru
Szczypta pieprzu cayenne
1 pęczek posiekanej bazylii
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej roztarte z solą ząbki czosnku. Dodajemy cebulę, suszoną bazylię i skórkę z cytryny - podsmażamy całość. Dodajemy pokrojone pomidory, cukier, pieprz cayenne, całość dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię.
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Drożdże
i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na
15 min. Mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy do niej sól, oliwę i
"pracujące" drożdże (na powierzchni wody z drożdżami pojawią się małe
bąbelki). Mieszamy, a następnie ugniatamy formując kulę. Ciasto
pozostawiamy w misce, która przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na
godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na
porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na bardzo cienki placek.
Piekarnik rozgrzewamy do 250° (tryb grzanie góra i dół).
Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy w dużej misce z solą i oliwą.
Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy ok. 3 min. Po tym czasie smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy kawałki mozzarelli i dyni. Pieczemy ok. 4 - 5 min. Następnie układamy na pizzy liście jarmużu i dopiekamy pizzę ok. 4 min.
Komentarze
Prześlij komentarz