Jarmuż z jabłkiem, orzechami wloskimi i parmezanem


Szybka sałatka na kolację, lunch do pracy lub jako dodatek do steków. 15 min. i gotowe:)

Jarmuż - bogactwo beta-karotenu, żelaza, wit. K (przeciwdziała nowotworom np. piersi i jajnika), wapnia, potasu, białka, błonnika, sulforafanu (przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym), chlorofilu (oczyszcza organizm, powstrzymuje rozprzestrzenienie się bakterii) ...

2 porcje

300 g jarmużu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1/2 twardego jabłka
Kilka orzechów włoskich
Kawałek parmezanu
Oliwa
Sól i pieprz

Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na patelnię rozmaryn, tymianek i jarmuż, mieszamy, dodajemy odrobinę wody 3-4 łyżki, szczyptę soli, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jarmuż na średnim ogniu ok. 5 min., co jakiś czas mieszając. Jabłko kroimy w plastry, orzechy siekamy, parmezan kroimy w piórka. 
Gotowy jarmuż smakujemy i ewentualnie solimy jeszcze trochę. Jarmuż przekładamy na talerze, na jarmużu układamy plastry jabłka, całość posypujemy orzechami, parmezanem, odrobiną pieprzu i polewamy łyżka oliwy.





Komentarze

Popularne posty