Jarmuż z jabłkiem, orzechami wloskimi i parmezanem
Szybka sałatka na kolację, lunch do pracy lub jako dodatek do steków. 15 min. i gotowe:)
Jarmuż - bogactwo beta-karotenu, żelaza, wit. K (przeciwdziała
nowotworom np. piersi i jajnika), wapnia, potasu, białka, błonnika,
sulforafanu (przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym), chlorofilu
(oczyszcza organizm, powstrzymuje rozprzestrzenienie się bakterii) ...
2 porcje
300 g jarmużu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1/2 twardego jabłka
Kilka orzechów włoskich
Kawałek parmezanu
Oliwa
Sól i pieprz
Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na patelnię rozmaryn, tymianek i jarmuż, mieszamy, dodajemy odrobinę wody 3-4 łyżki, szczyptę soli, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jarmuż na średnim ogniu ok. 5 min., co jakiś czas mieszając. Jabłko kroimy w plastry, orzechy siekamy, parmezan kroimy w piórka.
Komentarze
Prześlij komentarz