Pęczotto z dynią i chipsami z jarmużu






Pyszna porcja zdrowia. 


Dynia - niskokaloryczne (ok. 20 kcal w 100 g) bogactwo witamin i minerałów, źródło cynku (poprawiającego kondycję plemników:), potasu, wapnia, fosforu, wit. z grupy B ... Zawiera beta-karoten, który chroni błony śluzowe organizmu, a wg najnowszych badań zapobiega rakowi płuc i jelita grubego. Reguluje poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływa na trzustkę - stosowana w cukrzycy. Pomaga w odchudzaniu i w nadciśnieniu, odkwasza organizm i wzmacnia układ odpornościowy ... A przy tym wszystkim jest taka pyszna!
Jarmuż - bogactwo beta-karotenu, żelaza, wit. K (przeciwdziała nowotworom np. piersi i jajnika), wapnia, potasu, białka, błonnika, sulforafanu (przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym), chlorofilu (oczyszcza organizm, powstrzymuje rozprzestrzenienie się bakterii) ...
Pęczak - najmniej przetworzona kasza, bogactwo błonnika, wit. z grupy B, wit. K, wapń, cynk, potas, żelazo,  wzmacnia żołądek i jelita, wzmacnia układ nerwowy i serce.

4 porcje

Kawałek dyni
Ok. 400 g jarmużu
1 ząbek czosnku
Garść pistacji lub orzechów włoskich
Oliwa
Sól i pieprz

200 g kaszy pęczak
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 szalotka
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Ok. 1 litr bulionu warzywnego
Sól i pieprz

Kasza
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy, szklimy posiekaną szalotkę i czerwoną cebulę, dodajemy gałkę, a po chwili wino. Dusimy całość 2 - 3 min. Następnie na patelnię dodajemy kaszę, mieszamy całość. Wlewamy gorący bulion (stopniowo, nie cały od razu), zmniejszamy ogień. Kiedy kasza wchłonie porcję bulionu, dodajemy bulion ponownie, aż do momentu, kiedy kasza będzie ugotowana. Na koniec solimy jeszcze kaszę, jeśli istnieje taka potrzeba.
Na osobnej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy na oliwę posiekany czosnek, a po chwili połowę liści jarmużu (jarmuż uprzednio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki). Solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy na patelnię odrobinę wody, przykrywamy patelnię z jarmużem pokrywką i dusimy całość ok. 7 - 10 min., co jakiś czas mieszając. Dodajemy jeszcze trochę soli, jeśli jarmuż będzie zbyt mało słony. Gotowy jarmuż dodajemy do patelni z gotową kaszą.

Dynia
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbawiamy skórki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 220° przez ok. 10 - 15 min. (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni).

Chipsy z jarmużu
Resztę umytego i porwanego na mniejsze kawałki jarmużu umieszczamy w dużej misce. Lekko solimy jarmuż i polewamy oliwą, mieszamy. Jarmuż wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 5 min. w 150°.

Na każdej porcji kaszy z jarmużem układamy kawałki dyni, całość skrapiamy odrobiną oliwy oraz posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzechami włoskimi. Chipsy z jarmużu układamy z boku talerza. 




Komentarze

Popularne posty