Kotleciki gryczane, placki z cukinii, sos jogurtowy, rukola




Przepis na te pyszne kotleciki dostaliśmy od naszej Przyjaciółki Justynki. Są doskonałe. Dziękujemy Justynko:) Najbardziej lubimy je z dodatkiem sosu jogurtowego i rukoli. Dziś postanowiliśmy zrobić jeszcze do nich cukiniowe placuszki. Stek skomponował z wszystkich składników ciekawego burgera:)

4 duże porcje

Kotleciki
2 woreczki kaszy gryczanej
1 kostka twarogu
2 łyżki masła klarowanego
2 cebule
2 ząbki czosnku
Pęczek koperku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
Pieprz

Bułka tarta i len mielony
Masło klarowane.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy całość chwilę. W dużej misce blendujemy połowę ugotowanej kaszy z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, resztę kaszy, posiekany koperek, roztrzepane jajka, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej i siemienia - całość dokładnie mieszamy. 
Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej pomieszanej z mielonym lnem. Smażymy na maśle klarowanym.

Placki z cukinii
1 duża cukinia
2 łyżki mleka
1 jajko
Ok. 4 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Masło klarowane

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę. Odcedzamy wodę, którą pościła cukinia. Dodajemy do cukinii mleko, mąkę, roztrzepane jajko, pieprz, sól. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placki ok. 1 - 2 min. z każdej strony. 

Sos jogurtowy
200 g jogurtu greckiego
5 łyżek oliwy 
2 łyżeczki zielonej czubrycy
2 rozgniecione i posiekane ząbki czosnku
Szczypta cukru trzcinowego
Szczypta soli
Pieprz

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.

Rukola do podania


 
  





Komentarze

Popularne posty