Ciasto dyniowe


Ciąg dalszy dyniowych przysmaków:)

350 g upieczonej i zblendowanej dyni*
250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
10 goździków rozgniecionych w moździerzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/3 szklanki cukru brązowego 
3 jajka
1/3 szklanki maślanki
70 g roztopionego masła
Sok i skórka z połowy pomarańczy

Cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu.

Suche składniki (mąkę, cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałkę, pieprz, sól, proszek, sodę, cukier) umieszczamy w misce, mieszamy. W drugiej misce za pomocą trzepaczki ubijamy chwilę jajka, dodajemy do nich upieczoną, ostudzoną i zblendowaną dynię, maślankę, roztopione i ostudzone masło, sok z połowy pomarańczy i skórkę startą (na bardzo małych oczkach) z połowy pomarańczy. Całość energicznie łączymy za pomocą trzepaczki. Następnie do mokrych składników dodajemy stopniowo suche, mieszamy dalej trzepaczką. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 50 min. w 180°, do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

*Dynię kroimy w niewielkie kawałki, odcinamy skórkę, pozbawiamy dynię pestek. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 200° (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, dynia musi być miękka).
°


Komentarze

Popularne posty