Galette jeżynowo-figowe




Wrześniowo-październikowy Kukbuk zdobył nasze serca doskonałym deserem - galette jeżynowo-figowym. Pyszny, sezonowy, dość lekki deser o idealnym poziomie słodyczy. Doskonale pasuje do jesiennej herbaty lub kawy w słoneczne, ale już chłodne dni. Zachęcamy do wypróbowania.

W oryginalnym przepisie użyto mąki pszennej i kukurydzianej, my mieliśmy akurat tylko pszenną i taką podajemy w przepisie. Podobnie z cukrem, Kukbuk zaleca użycie jasnego muscovado, my mieliśmy w szufladzie jedynie trzcinowy. 

Jako dodatek do galette można podać jogurt grecki.

250 g jeżyn
6 - 8 dojrzałych fig
4 czubate łyżki cukru trzcinowego
50 g orzechów laskowych

Ciasto
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżka cukru pudru
szczypta soli
100 g bardzo zimnego masła pokrojonego w dużą kostkę
1 jajko
3 łyżki zimnej wody

Orzechy prażymy w piekarniku na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 5 min. w 200°. Kiedy ostygną, pocieramy je ręcznikiem papierowym, pozbawiając je w ten sposób skórek. Orzechy mielimy. 
Jeżyny i figi myjemy, figi kroimy na ćwiartki i obieramy ze skóry. Mieszamy owoce z cukrem.
Składniki na ciasto umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. 
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy zmielone orzechy, a na nich owoce. Zawijamy pozostawione brzegi ciasta, lekko je dociskamy i smarujemy roztrzepanym białkiem. 
Pieczemy 30 min. w 200°. Jeśli ciasto zbyt mocno się zarumieni, przykrywamy wierzch folią aluminiową. 
Podajemy ostudzone.


Komentarze

Popularne posty