Zupa szparagowa

 

Najlepsza i najprostsza zupa szparagowa wg przepisu Mamy. Kiedy zaczyna się sezon na szparagi, zupa szparagowa jest w ciągłej produkcji. Obierki, woda, w której gotują się szparagi ... wszystko wykorzystywane jest do przygotowania zupy. Uwielbiamy ją!

6 porcji

Pęczek szparagów zielonych
Pęczek szparagów białych
100 - 150 ml śmietanki 30%
Pęczek koperku
Sok z 1/2 cytryny
Cukier
Sól
Vegeta

Szparagi myjemy, obieramy i pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Zdrewniałe końcówki i obierki umieszczamy w garnku, zalewamy je wodą, tak, żeby woda przykryła obierki, dodajemy szczyptę soli, cukru i połowę soku z cytryny - gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie obierki wyrzucamy, a powstały wywar zachowujemy. 
Obrane szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, soli i reszty soku z cytryny (wodę, w której gotowały się szparagi możemy również wlać do zupy). Ugotowane szparagi umieszczamy w misce i miksujemy, główki szparagów odcinamy i zostawiamy do dekoracji zupy. Zmiksowane szparagi łączymy z wywarem szparagowym, podgrzewamy, dodajemy kremówkę, sól, vegetę, posiekany koperek i główki szparagów. 

Komentarze

Popularne posty