Pappardelle z musem z kalafiora, zielone szparagi, pistacje
Szparagi to jedno z naszych ulubionych sezonowych warzyw, zaraz obok fasolki szparagowej, dyni, bobu ... :) Wykwintne, łatwe w przygotowaniu, doskonałe same w sobie, wystarczy odrobina masła, czy jajko w koszulce i mamy coś wspaniałego na obiad, czy kolację. Poniżej przepis na danie w 30 min. ze szparagami w roli głównej: pappardelle, kawałek kalafiora, szparagi i pistacje ... Mmm
2 porcje
1 pęczek zielonych szparag
Garść obranych pistacji
1/4 kalafiora
1 łyżka mascarpone
2 łyżki startego parmezanu
Sól
Pieprz
Cukier
2 grube plastry cytryny
4 łyżki oliwy
200 g pappardelle
Kalafiora gotujemy z cytryną, szczyptą soli i cukru do miękkości. Miksujemy, dodajemy mascarpone, szczyptę pieprzu, parmezan, oliwę. Całość mieszamy, ewentualnie jeszcze trochę solimy i podgrzewamy w rondelku, dopóki makaron się nie ugotuje.
Szparagi myjemy, odłamujemy dolne zdrewniałe części, obieramy i gotujemy al dente z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Pistacje siekamy.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale zostawiamy ok. 2 - 3 łyżki wody, w której gotował się makaron.
Makaron mieszamy z musem z kalafiora i wodą, w której makaron się gotował. Na talerzach układamy porcje makaronu, szparagi, całość posypujemy pistacjami i polewamy oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz