Wątróbka pieczona z jabłkiem i cebulą
Podroby. Bogactwo witamin: A, B1, B2, B12, PP, C, fosforu, magnezu i żelaza. Lekkostrawne, opóźniają proces starzenia, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, doskonałe na anemię (m.in. wątróbka) potencję i kaca (jądra) - w dwie ostatnie zalety podrobów głęboko wierzą Chińczycy, Boliwijczycy i Serbowie:)
1 duże, soczyste jabłko
1 biała cebula
1 czubata łyżka majeranku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki żytniej
2 łyżki oleju słonecznikowego
Sól i pieprz
Wątróbkę myjemy,
pozbawiamy żyłek i mieszamy z 2 łyżkami mąki żytniej. Na patelni rozgrzewamy
olej słonecznikowy i smażymy wątróbkę po 2 min. z każdej strony. Cebulę
podsmażamy na maśle (1 łyżce). Jabłko kroimy na małe kawałki. Naczynie
żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na nie podsmażoną wątróbkę, dodajemy
resztę masła, majeranek, cebulę i jabłko, mieszamy. Pieczemy w 180°, pod
przykryciem, przez 30 min. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°, całość solimy, pieprzymy i pieczemy
kolejne 15 min. pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia
żaroodpornego i pieczemy jeszcze 5 min. w 150°.
Komentarze
Prześlij komentarz